Az ujjakupresszúra

Az ujjakupresszúra

A kéz mikrokozmosza teljes egészében visszatükröződése az egész test makrokozmoszának, így a kéz energiavonalainak (14 mikro-meridiánjának) és 345 energiapontjának (valamint terápiájának) ismeretében irányítható a gyógyító energia valamennyi formája.

A kéz mikro-akupunktúrás rendszere – amiatt, hogy közvetlenül kapcsolódik az akupunktúra makro- (teljes test) rendszeréhez – kiválóan alkalmas diagnosztizálásra, fájdalomcsillapításra, bioenergetikai kiegyensúlyo- zásra, az immunitás fokozására, betegségek megelőzésére, az izom-, az ideg-, az ér-, az endokrin- és a nyirokrendszer erősítésére, a pszichomentális egyensúly megteremtésére.

Az ujjakupresszúra nem pótolhatja a hagyományos orvosi eljárást (pl. súlyos sérülések, traumák esetén), de a klasszikus gyógymódok kiegészítéseként súlyos betegségek kezelésében is jó hatásfokkal alkalmazható. Bármilyen más betegség esetén (legyen az akut vagy krónikus) hatékonyan hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, ellazítja az idegrendszert, fokozza a test valamennyi funkcióját, beindítja az öngyógyító folyamatokat, ezáltal lerövidíti a teljes gyógyulás időtartamát. Az egész test élettani funkcióját szabályozó – egyszerre gyógyító és megelőző – eljárás az egészség megóvása mellett eltávolítja a test csatornáinak energiablokádjait, fokozza az energia áramlását; enyhíti a fáradtságot, energiával tölt fel; megszünteti a toxinok okozta testi merevséget; segít helyreállítani a test mikro-és makrokozmikus erőinek az egyensúlyát.

Az ujjpresszúra biztonságos, szelíd, hatékony és természetes gyógymód, amely bármely életkorban kiválóan használható. A módszer kombinálható a hagyományos akupunktúra, a nyugati orvostudomány, a gyógynövénytan, a csontkovácsolás, a masszázsterápiák, a reiki, az ájurvéda eljárásaival, valamint a mudrákkal.

Bármilyen fájdalom néhány másodperc alatt enyhíthető az ujj energiapontjainak kezelésével. Előnye, hogy a kézen könnyebben és pontosabban megtalálhatók az akupunktúrás pontok, mint a testen. Sokszor hatásosabb is, mint a testen végzett akupunktúra (ráadásul a kézen naponta többször megismételhető a kezelés, míg a testen nem). A kéz kezelése a legegyszerűbb (nem kell a betegnek levetkőznie, ágyra feküdnie, csak a kezét kell szabaddá tennie).

kep-1

A leggyakoribb betegségek csaknem 95 százaléka reagál a kezelésre. Íme néhány példa: fejfájás, migrén, emésztési problémák, hasi fájdalom, gyomorfekély, hányinger, aranyér, reuma, térdfájdalom, nyakfájás, hátfájás, bokafájdalom, vállfájdalom, merev váll, testtartási problémák, cukorbetegség, köhögés, bronchitis, asztma, mellkasi fájdalom, szabálytalan pulzus, heves szívdobogás, szívasztma, krónikus vesegyulladás, vesekő, gyakori vizeletürítés, fájdalmas vizeletürítés, szexuális problémák, vérszegénység, ödéma, stroke megelőzése, méhmióma, hányinger, sterilitás, ágybavizelés, szembetegségek, fogfájás, paraplegia, arcbénulás, hepatitis, álmatlanság, porckorongsérv, magas vérnyomás, degeneratív betegségek, gyomorfájás, méhproblémák, szívbetegség, pszichés problémák, depresszió.

Az ujjakupresszúra eljárását alkalmazhatjuk a fájdalomcsillapítás mellett betegségek megelőzésére, ellazulásra, magas energiaszint elérésére egyaránt. A módszer bármilyen körülmények között használható, mivel kezünk mindig kéznél van. Az irodában, munkahelyen alkalmazott ujjpresszúra is hasznos lehet, ha egészségügyi problémánkat azonnal orvosolni szeretnénk. Egy dologra figyeljünk ilyenkor: semmi sem vonhatja el figyelmünket. Kerüljük a kívülállók szemeit és negatív gondolatait.

A ujjakupresszúrát bárki alkalmazhatja; a kezelés sikeréhez nincs szükség orvosi előképzettségre. Alkalmazása során nem kell félni semmilyen mellékhatástól. Ez a gyógymód technikai eszközök nélkül, szinte bármikor használható. Ha valaki ismeri az ujjak energiapontjait és az ezekhez tartozó hatásokat, akkor a pontok masszírozásával könnyen megszüntetheti A kéz akupunktúrás pontjainak táblázata című fejezetben felsorolt testi zavarokat, betegségeket.

Menete

Tapogassa ki figyelmesen azt a bőrterületet, ahol a pontnak lennie kell. Hamarosan egy bemélyedést érez, vagy a kötőszövet feszességében talál némi eltérést. Legtöbbször ez a pont nyomásra érzékenyebb, mint a környező bőrfelület. Minden egyes pontnál a megadott nyomástechnikával kezelje az energiapontot!

Az energiapontok stimulálását ujjainkkal, golyóstollal, műanyag dartsheggyel stb. végezhetjük (tűket csak képzett terapeuta használhat).

A kezelés időtartama: pontonként 30 másodperc.

A pont kiválasztása

kezmasszazs

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogyan válasszuk ki a betegségünkre leginkább pozitívan ható, kezelendő energiapontot. A tapintás során kétféle pontot találhat: nagyon érzékeny és „néma” (nyomásra nem reagáló) pontot. A két pont eltérő információt hordoz a diagnosztizálás és a terápia szempontjából is. Az ujjak érintésére fájdalommal válaszoló pontokat élő pontoknak is nevezik. Ezek legtöbbször biofizikai zavarról, beteg szervről, energiaáramlási hibáról, gyulladásról, mérgek jelenlétéről tájékoztatnak.

Kapcsolat van a beteg testrészek, szervek (és működésük) valamint az ujjakon puhának tapintott pontok formájában történő megnyilvánulások között. Ezen pontok mennyisége és lágyságuk milyensége fokmérője az egyensúlyhiány (és az ebből fakadó betegség) súlyosságának. Sok esetben egy tapintásra nem fájdalmas pont erős stimulálása fordított hatást eredményezhet. Az egyes betegségeknél megadott pontok közül 4-5 egymás utáni kitapintása (és terápiás alkalmazása) kiváló eredményt hozhat. Néha elég 1-2 pont kezelése a probléma megoldásához.

Néhány hasznos, kezeléssel kapcsolatos tudnivaló

Amint egy tünet jelentkezik (fájdalom, rossz közérzet) máris kezdje meg a kezelést. Közvetlenül étkezés után, alkoholfogyasztás után, vagy nagy fáradtság (nehéz koncentrálás) esetén ne végezze! A kezelést meleg, jól szellőztetett helyiségben folytassa! A kezelés közben maximális nyugalom és koncentráltság kell. Ne zavarja önt televízió, rádió, telefon vagy kapucsengő! Inkább ne kezdjen a kezeléshez, ha nincs elég ideje vagy türelme hozzá!

Fontos! A kezelt testrészt helyezze stabil alapra, mert csak ez biztosítja, hogy a kezelés során kellő intenzitással tudjon hatni a pontra. Kezelés közben mindig a pontban tárolódó életenergiáira koncentráljon, és ne a betegséggel járó tünetekre, fájdalomra figyeljen! Egymás után (rövid időn belül) 4-5 pontot kezelhet. Hagyjon időt a testének, hogy a kapott ingert, bioinformációt feldolgozza! Ne legyen türelmetlen, ha a várt gyógyulás nem következik be azonnal. Vannak olyan pontok, amelyeknél a kezelés után 30-40 perc múlva válik érezhetővé a hatás. Krónikus betegségek esetén 24-48 órán belül kézzelfogható a változás. A teljes gyógyulás ilyenkor 10-12 kezelésből álló kúra után várható.

A kezelés időtartama egyénenként változik, és függ a kezelt személy életkorától is. Kisgyermeket legfeljebb (pontonként) 15-20 másodpercig szabad kezelni. Ha valaki egészséges (semmi baja, kiváló a közérzete) megelőzésre elég heti 2-3 kezelés.

Fontos! Ha úgy érzi, hogy a pont kezelését szeretné abbahagyni, azonnal fejezze be a kezelést! Ha szervezete azt jelzi, hogy a további inger-információt, energia-csomagot nem tudja felvenni, feldolgozni, akkor hagyja abba a kezelést. Egyes pontokat – szükség szerint –naponta többször is kezelhet (igény szerint, akár 3-4-szer is egy nap; 2 órás szüneteket beiktatva). A nyomás intenzitása mindig a kezelt személytől függ!

Ellenjavallat: Ha a kezelt pont tájékán bőrelváltozás van (pl. övsömör, gombás fertőzés vagy gennyesedés), akkor ne nyomja azt a pontot, hanem keressen egy másikat, ami az ön betegségére való. Terhesség esetén lehetőleg ne végezzen ilyen kezelést, vagy beszélje meg a kezelőorvosával! Degeneratív betegségek (rákos betegségek) esetén a fájdalom enyhítésére lehet használni. Vese- vagy szívgyengeség, előrehaladott életkor vagy rákos megbetegedés miatti súlyosan legyengült állapot, alacsony vérnyomás esetén körültekintően (kezelőorvosával egyeztetve) használja az ujjpresszúrát! Ha a pontmasszázs következtében rossz közérzete támad, vagy panaszai fokozódnak, sürgősen hagyja abba a kezelést!

Késmárki László:Kézdoktor Egészség kézi vezérléssel Ankh Kiadó 2015.

https://bookline.hu/product/home.action?_v=Kesmarki_Laszlo_Kezdoktor_Egeszseg_kezi_vezerlessel&id=276781&type=22