6 dolog amit nem tudtál Buddháról!

Kétségtelen, hogy Buddha egy nemes, jószívű, bölcs, megvilágosodott és különleges ember volt, aki már éltében és holtában is a világ és az emberek javát szolgálta. De úgy fest, hogy több tekintetben félre ismertük vagy legalábbis az évezredek során eltorzították a valós alakját. Bár a történészek csíniján bánnak a vele kapcsolatos tényekkel, de mégis akadnak olyan érdekességek, amiket szinte biztosra vehetünk Buddhával kapcsolatban!

Íme, 6 hajmeresztő érdekesség Buddháról

1. Nem vallási vezető

Ez vitathatatlanul az egyik leginkább ironikus tény Buddha életével kapcsolatban, hogy tulajdonképpen ő az “alapítója” a buddhizmusnak, de amúgy ténylegesen, gyakorlatban nem alapított semmit…
Nincs egyetlen sor megbízható történeti adat arról, hogy Buddha vallási vezetőnek látta vagy titulálta magát, mint egy vallási vezető, vagy hogy tudatosan úgy döntött volna, hogy megteremti egy új vallási mozgalom az alapjait. Akkor már inkább egy tanár, aki elutasította a hagyományos hindu vallást és felajánlott egy alternatív utat. Különben is, Buddha követői eleinte vándorló emberek és hajléktalan aszkéták voltak. Csak a halála után, vált fokozatosan közösségé, majd vallási mozgalommá a buddhizmus.

2. Nem herceg

A legendák úgy állítják be őt, mint egy herceg Suddhódana Gautama fia. Azonban nincs történelmi alapja ennek a feltételezésnek, mivel apja nem lehetett tényleges király. Úgy gondolják, hogy a Buddha apja valójában egy regionális vezető volt, mint egy törzs főnöke. A társadalmi szervezet, amelyben a Buddha élt hasonlított a köztársasági rendszerhez, a monarchiával szemben. A legbefolyásosabb családok rendszeresen összegyűltek. Buddha családja pedig pont ilyen vezető családnak számított a politikai rendszerben.

3. Vita a szülővárosa körül

Már jó ideje verseng egymással Nepál és India a születési hely címéért. Buddha 29 éves koráig Kapilavasztu városában élt, akkor hátat fordított addigi életének. Bár a legújabb kutatások szerint, angol régészeknek elvileg sikerült olyan tárgyi bizonyítékokkal alátámasztaniuk azt, hogy Kapilavasztu nem más, mint Tilaurakot, egy Katmandutól 210 km-re fekvő nepáli város.
Csakhogy India sem lett egészen kigolyózva, ugyanis az indiai Pipprahava, amely Tilaurakottól négy kilométernyire, a nepáli határtól pedig fél kilométerre fekszik. Pipprahavában a régészek 1972-ben egy érméket és emberi maradványokat tartalmazó ládikóra bukkantak, amelyen ezt a feliratot találták: “Itt van Kapilavasztu szerzeteseinek kolostora”.
Egyébként Kapilavasztut az 1800-as évek végén kezdték el keresni, miután nyugati régészek feltártak egy kőoszlopot, melyet Asóka király állíttatott Lumbiniben Kr. e. 249-ben, hogy Buddha születési helyéről megemlékezzen.
 4. Nem Isten „embere”

Számos vallási alapító állította, hogy ő Isten embere, vagy a megnyilvánulása, prófétája. Buddha viszont sosem állította, hogy egy isten, hogy a próféta vagy Isten ügynöke. Ő csupán azt jelentette ki, hogy Ő egy ember, aki meg van arról győződve, hogy magasabb célt szolgál. Azt állította, hogy a tudás és a személyes erőfeszítés a kulcsa a megváltásnak, nem az isteneknek történő odaadás. Bár ő ragaszkodott a minden ember közötti egyenlőséghez, de mára mégis felistenítették olyannyira, hogy sok rugalmas hindu fogta és berakta Buddhát az isteni pantheon a több ezer istenek közé. Sőt, egyesek szerint Buddha Visnu megtestesülése volt.

5. Nem volt vega

Van egy széles körben elterjedt kép Buddháról, miszerint szigorúan vegetáriánus. Ez az állítás sem történelmi alapokon nyugszik. Még a korai buddhistaforrások sem említik, hogy vegetáriánus lett volna. Sőt, rengeteg a beszámoló arról, hogy Buddha a húsevést vagy a húslevest ajánlja egyes betegségek kezelésére. Van még néhány beszámoló arról is, hogy az „utolsó vacsoráján” Buddha vaddisznót evett. Még a korai követői sem voltak szigorú vegetáriánusok, ami szintén csak akkor vált „divattá” miután meghalt.

[AddAdsenseHere]

 6. Buddha maradványai

Mahaparinirvana szútra leírja, hogy Buddha eltávozása után földi maradványait elhamvasztották, és a hamut nyolcfelé osztották, és ezeket az ereklyéket különféle hercegek, buddhista közösségek őrizték meg, olyan helyeken, ahol maga Buddha is járt. Az utóbbi két helyen általában sztúpák állnak, ahová a hamvakat helyezték. Ám elvileg a 3. században Asóka király megnyittatta ezeket a sztúpákat, hogy az egyre növekvő vallási mozgalom okán több helyre kell eljuttatni Buddha porait. Így létezik, hogy manapság ha összeöntenénk azok porait, akik azt állítják, van egy kicsi Buddhájuk, legalább 10 Buddhát kapnánk.

noiportal.hu


Amennyiben nem szeretnél lemaradni a Pozitív gondolatok oldal friss híreiről, akkor menj a Facebook oldalunkra, klikkelj a “Követed” gombra, majd állítsd be a “Megjelenítés elsőként” opciót. Ellenkező esetben a Facebook nem biztos hogy megjeleníti számodra az oldalunk tartalmát!


Csatlakozz motivációs csoportunkhoz itt:
POZITÍV GONDOLATOK FACEBOOK CSOPORT

Csatlakozz spirituális csoportunkhoz itt:
TESTI BETEGSÉGEK LEHETSÉGES LELKI OKAIVAL FOGLALKOZÓ CSOPORTUNK

Csatlakozz Szép idézetek, versek, képek, eredeti csoportunkhoz itt:

SZÉP IDÉZETEK, VERSEK, KÉPEK EREDETI CSOPORT

Csatlakozz kedvenc Facebook csoportunkhoz itt:
VIP MOTIVÁCIÓS FACEBOOK CSOPORTUNK

Csatlakozz Spirituális gondolatok csoportunkhoz itt:
ANGYALI GONDOLATOK CSOPORTUNK

Csatlakozz kedvenc Angyali csoportunkhoz itt:
ANGYALVARÁZSLAT FACEBOOK CSOPORTUNK

Csatlakozz keresztény gondolatok csoportunkhoz itt:
KERESZTÉNY GOLDOLATOK FACEBOOK CSOPORT

És a végén itt a kedvenc humor oldalunk is:
ANYÁM BOROGASS FACEBOOK OLDAL

Lájkold az  oldalunkat  Facebookon: NAPI ÚTMUTATÁS

CSATLAKOZZ NAPI ÚTMUTATÁS CSOPORTUNKHOZ ITT